A tökéletes design láthatatlan!

A bérmunka a gyártási művelet része

Igényelhető bérmunka

Minden vállalkozás, legyen az kisebb cég vagy nagyobb konszern, a legtöbb esetben foglalkoztat alvállalkozókat is egy-egy projekt kivitelezéséhez. A bérmunka elfogadott fogalom a vállalkozások körében.

A dolgozni vágyó emberek a papírformaságok elintézése, aláírása után tudnak munkába állni. Ilyenkor kerül rögzítésre írásban, hogy kinek mi a munkaköre, milyen jogi vonatkozások kapcsolódnak ahhoz a munkához, illetve nagyobb cégek esetében nem ritka a kollektív szerződés megléte sem.

A bérmunka program számos országban a munkapiac szerves részét képezi. Egy adott gyártó cég más céget bíz meg egy termék gyártási folyamatának elvégzésére. Tehát, nem minden munkafolyamat hárul az eredeti gyártóra.

A bérmunka folyamat elvégzésének helye szintén kérdéses lehet, hiszen a kapacitás megléte vagy hiánya ezt képes befolyásolni. Ma már gyakori a nyersanyag vagy félkész termék több ezer kilométeres utaztatása, az alacsonyabb megmunkálási költségek végett. A késztermék visszakerül a kiindulási országba és ott kerül értékesítésre vagy tovább exportálják.

Print Friendly, PDF & Email